AAN TAFEL

Wij gaan graag met u om de tafel om te kijken wat er in uw woning mogelijk is. Gasvrij Purmerend is een samenwerking tussen gemeente Purmerend, Stadsverwarming Purmerend en Liander.

maak een afspraak
Een header titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Bekijken
Aanmelden

WAAROM?

Ons eigen aardgas raakt op. Het grote gasveld in Groningen kunnen we steeds minder benutten omdat dat grote gevolgen heeft voor de leefbaarheid in die provincie. Gaswinning leidt daar tot aardbevingen en grote schade voor bewoners. Gas importeren is natuurlijk een optie, maar dat kan ons afhankelijk maken van andere landen.
 
Het stoken van gas heeft nog een nadelig effect. Met de verbranding komt CO2 vrij en dat heeft gevolgen voor ons milieu. De klimaatverandering hangt met de uitstoot van CO2 samen. Daarom heeft de VN al in 2015 besloten om de CO2 uitstoot in 2050 sterk te hebben teruggedrongen. Een van de manieren waarop dat kan, is het anders koken en stoken in onze huizen.

HOE VERDER?

We zijn in 2017 gestart in een klein deel van Overwhere-Zuid. De bewoners en eigenaren van deze woningen zijn al anderhalf jaar in gesprek met de gemeente over de beste oplossing in hun woning. Zowel bewoners als gemeente leren hier veel van. Bijvoorbeeld wat de beste manier is om het warmtenet in een woning te brengen, of wat voor bewoners argumenten zijn om te kiezen voor een nieuwe warmtebron. Ook leren we hoe we een goede inventarisatie van een woning maken, of welke aanpassingen in woningen echt nodig zijn. Met deze ervaringen en kennis kunnen we sneller en efficiënter de overige woningen in Overwhere-Zuid gasvrij maken. En uiteindelijk kunnen we met deze kennis natuurlijk alle woningen in Purmerend van het gas afhalen!

ELEKTRISCH

Goed geïsoleerde woningen kunnen vaak met een laag-temperatuur oplossing toe. Goede isolatie zorgt er immers voor dat kou niet goed kan binnendringen in de woning, maar ook dat warmte langer behouden blijft. Voor goed geïsoleerde woningen kan een warmtepomp een goede warmtebron zijn. In combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen levert een warmtepomp een lagere energierekening op.

bekijk VIDEO

STADSVERWARMING

 SVP is een lokaal warmtebedrijf en levert warmte aan circa 27.000 klanten in Purmerend. Dat is 75% van het aantal woningen in de stad. In 2014 is de BioWarmteCentrale (BWC) in gebruik genomen, waar houtsnippers afkomstig van Staatsbosbeheer worden gebruikt om duurzame warmte op te wekken. Op dit moment onderzoekt SVP ook de mogelijkheid van andere duurzame energietechnieken, als onderdeel van de strategie om uit te groeien naar een lokaal duurzaam energiebedrijf, van en voor Purmerend.

lees meer

GEMEENTE

Het Rijk heeft de gemeentes in Nederland de opdracht gegeven om de energietransitie te regisseren of coördineren. Purmerend doet dat door samen met de bewoners de energietransitie te beleven. Het team Gasvrij Purmerend heeft een kantoor in een woning aan de Gasinjetstraat 74. Bewoners kunnen hier met alle gasvrij-vragen terecht.

CONTACT