ARTIKELEN

Gasvrij Purmerend, 100%

CONTACT

Het thema Gasvrij haalt steeds vaker de media en regelmatig wordt Purmerend dan ook genoemd.

Op deze pagina verzamelen we de belangrijkste en meest interessante artikelen en video’s over het aardgasvrij maken van woningen in Nederland en in Purmerend. Heeft u een boeiend artikel gevonden en ziet u het hier niet terug? Mail ons gerust via: gasvrij@purmerend.nl

Delen    

Stadsverwarming rivierenbuurt 8  TOP

NHD artikel eerste woningen Blok-2 van het gas

24 juni 2024

Hieronder link naar artikel NHD: Eerste aardgasvrije woningen in Rijnstraat en omgeving aangesloten op Purmerends warmtenet

Het is niet altijd even makkelijk

diverse media, oktober 2020

Achter de schermen wordt hard gewerkt om straks een snelle en soepele overstap naar aardgasvrij wonen mogelijk te maken.

Gasvrij? Ga eerst eens bij de bewoners aanbellen

NRC 25 februari 2020

Nieuwe berekeningen zullen straks, in oktober, laten zien dat we met de huidige maatregelen het doel niet gaan halen, verwacht Maarten van Poelgeest.

onderzoek Proefproject Aardgasvrij

NOS acht uur journaal 10 februari 2020

Het proefproject met het aardgasvrij maken van een aantal woonwijken levert na het eerste jaar uiteenlopende resultaten op. Purmerend geldt als lichtend voorbeeld voor de andere gemeenten.

Je cv-ketel is op en de overheid wil gasverbruik verminderen. Wat doe je?

NOS acht uur journaal 23 januari 2020

Als je cv-ketel aan vervanging toe is, is het nog niet zo eenvoudig om te bedenken wat je moet doen. Een nieuwe aanschaffen of voor een warmtepomp kiezen? Of een cv leasen, in afwachting van een warmtenet, waarvoor straks mogelijk veel gemeenten kiezen?

De wijk wordt aardgasvrij met hulp van Shell

NRC 9 december 2019

In de Groningse wijk Paddepoel werkt Shell mee aan een warmtenet. Het onderzoek begon in een onopvallend Haags rijtjeshuis.

‘Rondom, onder en op het huis lopen bouwvakkers’

NRC 9 december 2019

De Groningse wijk Paddepoel heeft een jaar last van opbrekingen voor aanleg van een warmtenet. Elke week komen er klachten binnen van bewoners.

Gasvrij? De gemeente kiest hoe

NRC 25 november 2019

Leidraad Van een warmtenet tot een elektrische warmtepomp. Het Planbureau voor de Leefomgeving inventariseerde de opties.

‘Ik heb moeite met een gemeente die afspraken niet nakomt’

NRC 25 november 2019

Nancy Kock en Danny Asmussen uit Purmerend Heb je net een nieuwe keuken en alle leidingen vervangen, wil de gemeente Purmerend dat je van het gas af gaat. En anders betaal je het later zelf maar. „Ik voel me tegen de muur gezet.”

Hele wijk in Purmerend van het gas af, op 6 bewoners na

EenVandaag 23 november 2019

De eerste wijken in Nederlandse steden gaan de komende jaren van het aardgas af. Maar niet alle bewoners willen daarin mee.

Havenstad in tien jaar milieukoploper: ‘Dit willen de Rotterdammers’

AD 22 november 2019

Van grote vervuiler tot de schoonste van het land. Rotterdam presenteert vandaag een set milieumaatregelen die de havenstad in tien jaar duurzaamheidskoploper moeten maken. 

Groepje huurders in de wijk IJpelaar zegt nee tegen stadsverwarming

AD 21 november 2019

Ze zijn niet tegen verduurzaming. Maar Andrea van Aalst en John Ruskus zien de omschakeling op stadsverwarming absoluut niet zitten. De huidige gasgestookte hoogrendementsketel in de flat aan de Sandenburgstraat in Breda is pas twee jaar oud en draait nog als een tierelier, stellen ze.

Gemeenten zijn nog niet klaar om hun eigen klimaatplan op poten te zetten

Trouw 28 oktober 2019

Binnen twee jaar moeten gemeenten, per wijk, bekendmaken hoe huizen gasloos kunnen worden. Zelf zien ze nog veel onzekerheden bij deze opdracht uit het Klimaatakkoord. 

Nu de rest van Purmerend nog van het gas af

NRC 17 oktober 2019

Energietransitie In Purmerend zijn de eerste huizen aangesloten op het warmtenet. Bonus: „Ik heb mijn buren beter leren kennen”, zegt een bewoner.

Eerste acht woningen Overwhere-Zuid zijn gasloos

Noordhollands Dagblad 9 oktober 2019

Het begon ruim twee jaar geleden met de nodige scepsis onder de bewoners. Maar nu zijn de eerste acht woningen in de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid toch echt van het aardgas af.

Gemeenten worstelen met aardgasvrij maken wijken

RTL Z 5 oktober 2019

In 2030 moeten 1,5 miljoen huizen van het gas af zijn, staat in het Klimaatakkoord. Om die deadline te halen is afgesproken dat gemeenten eind 2021 een plan van aanpak hebben. Het is zeer onzeker of dat gaat lukken. 

1,5 miljoen huizen van het gas af, dat is best lastig

NRC 27 september 2019

Veel Nederlanders vinden het prima dat vervuilende bedrijven extra voor hun uitstoot moeten betalen als ze niet snel genoeg schoner worden. En dat windmolens op zee gaandeweg kolencentrales vervangen, zal weinig mensen persoonlijk raken. Maar dat de cv-ketel het huis uitgaat en koken op gas tot het verleden gaat behoren?

Gaswinning Groningen stopt al in 2022

NOS website 10 september 2019

Het kabinet wil dat er veel eerder een eind komt aan de gaswinning in Groningen dan eerder was gepland. Minister Wiebes gaat nu uit van medio 2022. 

Huiseigenaar huivert voor gasvrij wonen

Telegraaf 5 september 2019

Huizenbezitters staan niet te springen van enthousiasme over de Haagse wens om iedereen van het aardgas los te koppelen. Er zijn vooral zorgen over de betaalbaarheid van alternatieven en de betrouwbaarheid van deze nieuwe warmtebronnen. Dat blijkt uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Inductie kookplaat met pannen en NOS logo

gasfornuis uit de gratie

NOS website 21 augustus 2019

Elektrisch koken wint het steeds meer van de gaskookplaat. Vorig jaar was bijna driekwart van de verkochte kookplaten elektrisch.

De coalitie kiest haar eigen tempo

NRC Handelsblad 28 juni 2019

Het Klimaatakkoord kort en overzichtelijk uitgelegd.

BNR Nieuws Radio logo

Radio interview met purmerend gasvrij

BNR Radio Nieuws 29 mei 2019

Interview met Jaspert Verplanke, programmamanager duurzaamheid gemeente Purmerend, over het van het aardgas halen van de wijk Overwhere.

Aardgasvrije wijk in Overwhere-Zuid stap dichterbij

Regio Purmerend 6 mei 2019

Vanochtend, rond de klok van 10:00 uur, is het startsein gegeven om te beginnen met het vernieuwen van de riolering en met de aanleg van een warmtenet in de wijk Overwhere-Zuid. Hiermee komt het aardgasvrij maken van deze wijk een belangrijke stap dichterbij.

Opinie: Akkoorden zonder prijskaartje zijn verdacht

Dagblad van het Noorden 12 april 2019

Iedereen weet dat je op je hoede moet zijn als iemand je iets probeert op te dringen zonder de prijs te noemen. Dat is precies wat er bij het klimaatbeleid gebeurt.

WERKBEZOEK KONING EN MINISTER AAN PURMEREND

Noordhollands Dagblad 9 april 2019

De donkere limo met de dubbele A op het nummerbord staat met twee wielen op de stoep voor basisschool ’t Prisma. Twee mannen in pak met norse blik. Op de hoek van de Gasinjetstraat twee agenten in uniform.

’Wie gaat dat dan betalen?’

Dagblad Waterland 26 maart 2019

Wie gaat dat dan betalen? En wanneer gaan jullie beginnen? Inwoners van de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid hebben nog veel vragen als het gaat over het aardgasvrij maken van hun wijk.

Miljoenen voor aardgasvrije wijken Groningen

De Telegraaf 9 maart 2019

Het kabinet gaat dit jaar van start met het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken. Minister Wiebes (Klimaat) trekt 90 miljoen euro uit en wil beginnen in de Groningen.

LIVE OP RTL 7

Ondernemend Nederland  28 oktober 2018

RTL Z kwam langs in Purmerend om naar de eerste ervaringen te vragen.

Deel Purmerendse wijk Overwhere-Zuid wordt aardgasvrije proeftuin

NH Nieuws 1 oktober 2018

Het gaat om een experiment, waarmee de overheid ervaring wil opdoen die de komende drie decennia kan worden gebruikt bij het dichtdraaien van de gaskraan bij zeven miljoen Nederlandse huishoudens.

Bijna alle woningen in Purmerend gasvrij: nu de oude huizen nog

NH Nieuws website 16 april 2018

Bijna alle woningen in Purmerend zijn al van het gas af. Er moet alleen nog een hoop gebeuren om 100 procent gasvrij te zijn.

Nederland in 2050 aardgasvrij: is dat wel haalbaar?

NOS Nieuwsuur, 26 februari 2018

Voor Wim Butter waren de laatste aardbevingen in Groningen een doorslaggevende factor. "Het moet gewoon anders. Daarom stappen wij over naar aardgasvrij." In de wijk in Purmerend waar hij woont, loopt een project om woningen om te schakelen van aardgas naar stadsverwarming.

SAMEN AAN DE SLAG MET AARDGASVRIJ

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, 8 december 2017

Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak te optimaliseren. Met deze anonieme informatie helpt u ons om de website te verbeteren en u gerichter te helpen.

Sluiten