nu al 75%

Purmerend wordt volledig aardgasvrij. In onze gemeente zijn nog maar 25% van alle woningen niet aardgasvrij. Toch zijn dat meer dan 10.000 woningen. Dus we maken tempo, ook in Purmerend!

Proeftuin Blok-2: Meer dan 92% van de woningen in Blok-2 stapt over op het warmtenet van SVP. 

De straten in proeftuin Blok-2 zijn: IJsselstraat, Maasstraat, Rijnstraat en Waalstraat, Van Balenstraat (1-29 en 2-54), Lekstraat (2-34), Tutein Noltheniusplein (1-27), Van Goor Hinlopenstraat ( 1-35 en 2-48).

Tijdens de bewonersavonden verzamelen we de vragen die u heeft. Mist u iets mail ons gerust.

Algemene vragen en voorbereiding 

Er wordt volop gewerkt om de straten in de proeftuin gasvrij te maken. De werkzaamheden zijn ingedeeld per blok. De straten in blok-1 zijn in het eerste kwartaal van 2023 afgekoppeld van het gas.  

Straten Proeftuin blok-1: Amstellaan (2), Eemstraat (1-22), Merwedestraat (1-35 oneven), Scheldestraat (2-89), Van Goor Hinloopenstraat (37) en Vechtstraat (1-41).

Straten Proeftuin blok-2: IJsselstraat (1-26), Lekstraat (2-34 even), Maasstraat (2-100), Rijnstraat (1-35), Tutein Noltheniusplein (1-27 oneven), Van Balenstraat (2-54), Van Goor Hinloopenstraat (1-48) en de Waalstraat (1-26).

Straten Proeftuin blok-3: Cavaljeplein, Jhr. Van Citerplein en Klaas Schoorlplein.

Straten Proeftuin blok-4: Wormerplein (alle adressen).

Jaren zestig woningen in proeftuin Overwhere-Zuid worden gasvrij gemaakt 

Overwhere-Zuid is de eerste wijk die onderdeel uitmaakt van Proeftuin Purmerend. De proeftuin bestaat uit verschillende soorten woningen en panden. De wijk kent scholen, winkels, een kerk, eengezinswoningen en appartementen. En bestaat uit 1.239 woningen, waarvan 688 woningen sociale huurwoningen van Intermaris zijn. Bijna alle gebouwen in de proeftuin zijn aangesloten op het aardgasnetwerk. Een deel van de woningen is al aangesloten op het warmtenet, waarbij de gasaansluiting alleen nog wordt gebruikt voor het koken.

De proeftuin Overwhere-Zuid is onderverdeeld in vier blokken. Blok-0 (de pilot) is al afgerond. In het eerste kwartaal van 2023 zijn ook alle woningen die zich hebben aangemeld om gasvrij te maken afgekoppeld van het gas. De werkzaamheden in Blok-2 starten in 2023. De definitieve datum van de start van de werkzaamheden moet nog worden vastgesteld.

Wanneer is mijn wijk aan de beurt voor gasvrij?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waar u woont, werkt of eigendom bezit.

Ik woon of heb een huis in de pilotwijk of beheer of gebruik daar een gebouw. Uw wijk is al aan de beurt geweest. Bijna alle bewoners/eigenaars uit uw wijk hebben besloten om de gaskraan af te sluiten en hebben gekozen voor netwarmte van SVP. Woont u net in deze wijk en is uw woning nog niet aardgasvrij? Neem dan contact met ons op, kom langs in de gasvrijwoning aan de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren of bel naar 0299 – 452 888 en laat u informeren.

Ik woon of heb een huis in de proeftuin of beheer of gebruik daar een gebouw. De proeftuin is opgedeeld in een aantal deelgebieden. Binnenkort starten we met de uitvoering van de werkzaamheden in Blok-2. Wilt u ook een woning die klaar is voor een gasvrije toekomst kom dan naar de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren of bel naar 0299 – 452 888  en laat u informeren.

Ik woon niet, bezit geen gebouw en maak geen gebruik van een gebouw in de proeftuin. Op dit moment is er nog geen planning bekend voor het gasvrij maken van gebouwen die niet in de proeftuin vallen. Gemeente Purmerend heeft van het Rijk geld gekregen om ruim 1200 gebouwen in de proeftuin aardgasvrij te krijgen. Hoe de financiering van de andere wijken in Purmerend gaat is nu nog niet bekend. Nieuwsgierig naar wat gasvrij betekent? Bel dan naar Team Gasvrij op 0299 - 452 888 of kom naar onze inloopwoning in de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren.

Wordt mijn huurwoning in de proeftuin ook gasvrij gemaakt?

Intermaris regelt alles voor de bewoners om de woning het gasvrij maken. Het kost de huurder niets. En kan ook nog eens flink schelen in de energiekosten. De huurder betaalt straks niet meer voor gas, maar voor warmte. De tarieven hiervoor worden jaarlijks vastgesteld door Stadsverwarming Purmerend. Uitgangspunt is dat de woonlasten niet hoger worden dan ze zouden zijn als de woning met gas verwarmd werd. Voor meer informatie voor Intermaris huurders klik hier

Krijg ik de kosten van de energietransitie (het van het gas afgaan) vergoed?

Binnen de proeftuin Overwhere-Zuid krijgen woningeigenaren de kosten van de overstap op het warmtenet van SVP vergoed. Woningeigenaren die kiezen voor een andere warmte-oplossing kunnen subsidie aanvragen. Aan de overstap op het warmtenet is een aantal voorwaarden verbonden:

  • De aanpassingen binnenshuis laat u uitvoeren door het collectief dat de gemeente inhuurt
  • De gemeente regelt het verwijderen van uw gasaansluiting
  • U vraagt samen met de gemeente een aanvullende subsidie aan.

 De gemeenteraad heeft vastgesteld dat we stoppen met het project als het geld op is. Daarom willen we maximaal gebruik maken van alle subsidiemogelijkheden die het Rijk te bieden heeft en vragen we daarbij uw medewerking. 

Ik wil lagere energiekosten en daarom wil ik mijn woning isoleren, wat moet ik dan doen?

Het is altijd verstandig om te kijken hoe u de energiekosten kunt verlagen. De gemeente wil mensen daar graag mee helpen. De gemeente heeft een subsidieregeling voor het verduurzamen van uw woning. U kunt hierover gratis en onafhankelijk advies vragen bij het Duurzaambouwloket.

Daarnaast kunt u via SVP meeprofiteren van een aantrekkelijk isolatiepakket. Hierbij zijn – naast gemeentelijke subsidies – landelijke subsidieregelingen mogelijk. Deze beide subsidies mag u combineren.  

Behalve isoleren, kunt u kijken naar het gebruik van uw elektrische apparaten. Bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparatuur is het zeer de moeite waard om te kijken naar het energielabel van het apparaat. Hoe hoger het energielabel, hoe lager het verbruik.

Wat zijn mijn keuzes bij de energietransitie in gemeente Purmerend?

 Mensen die wonen in de proeftuin aardgasvrij krijgen de keuze om kosteloos over te stappen op netwarmte van SVP of op een all electric alternatief zoals een warmtepomp. Onder de huidige wetgeving is het ook nog mogelijk om de aansluiting op aardgas te houden. Deze wet wordt de komende jaren aangepast en dan vervalt dat recht op gas. 

Ook als u niet in de proeftuin woont, kunt u kiezen voor een aardgasvrije manier van wonen. Als er bij u geen warmtenet in de nabije omgeving is, dan heeft u de optie om over te stappen op een warmtepomp. Het Duurzaam Bouwloket kan u helpen bij de afwegingen om een keuze te kunnen maken. 

Er zijn verschillende manieren voor elektrisch koken, zoals inductie- en keramische kookplaten. Een meer gedateerde manier zijn elektrische kookplaten. Tegenwoordig worden vaak inductieplaten gebruikt. Het gebruik van inductieplaten lijkt veel op het gebruik van aardgas, zo koelt de plaat snel af als de warmte laag wordt gezet.

 Bij het koken op inductie is sprake van grote controle over de bereiding van je eten. Je kunt tot op de seconde afstellen hoe lang je iets wilt laten verwarmen, en tot op de graden nauwkeurig.

 Keukenbedrijven bieden een grote keuze in elektrische kookplaten, maar ook bij grote concerns als MediaMarkt, BCC of Expert kunt u terecht voor een kookplaat. Voordat een kookplaat wordt geïnstalleerd is een perilex schakelaar in de keuken nodig. Dat is een bijzonder soort stopcontact, dat een elektricien voor u kan installeren. Daarnaast is vaak een verzwaring in de meterkast nodig, een zogenaamde drie-fasen aansluiting. Dit kan de netbeheerder voor u doen. In onze regio is dat Liander. De kookplaatleverancier is meestal degene die de plaat installeert in uw keuken.

Woont u in de proeftuin Overwhere-Zuid? Dan is er subsidie voor de overstap op elektrisch koken. Deze subsidie is alleen beschikbaar voor woningeigenaren waarvan de woning aardgasvrij wordt. Ga voor meer informatie naar de Gasinjetstraat 74 of bel met 0299 452 888. Mailen kan ook: gasvrij@purmerend.nl.

Is er subsidie als je van het gas af wilt of je woning wilt verduurzamen?

Mensen die niet in de pilot of proeftuin wonen en gasvrij willen wonen kunnen gebruik maken van een gemeentelijk subsidieregeling of van een duurzaamheidslening van de gemeente. Het kan zijn dat het subsidieplafond van de gemeentelijke regelingen is bereikt, dan kunt u ook gebruik maken van regelingen van de Rijksoverheid. 

De verschillende regelingen van de gemeente en Rijksoverheid mogen ook gestapeld worden. Het Duurzaam Bouwloket kan u  verder helpen met het vinden van beschikbare subsidieregelingen en de voorwaarden die daarbij gelden.

Het spreekt voor zich dat bewoners uit de pilot of de proeftuin, die bijvoorbeeld hun woning willen isoleren of zonnepanelen aanschaffen of anderzins willen verduurzamen, ook gebruik kunnen maken van de bovenstaande regelingen.

Ik wil gaan verbouwen of isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren en woon in de pilotwijk of de  proeftuin.

Bij verbouwingen of isolatiewerkzaamheden raden wij u aan om contact met team Purmerend GasVrij te zoeken. Het kan namelijk zijn dat uw verbouwing gevolgen kan hebben voor het eventuele gasvrij maken van uw woning/gebouw. Een installateur en een bouwkundige kunnen u dan vrijblijvend adviseren over hoe u het beste de werkzaamheden kan (laten) uitvoeren. Gaat u aan de slag met de keuken dan is het slim om rekening te houden met een gasvrije toekomst en te kiezen voor koken op elektra. U bereikt het team Gasvrij via 0299 452 888 of via gasvrij@purmerend.nl. U kunt ook langskomen in de inloopwoning aan de Gasinjetstraat 74. 

Ik wil verhuizen naar de proeftuin of pilot

Laat u informeren door Team Gasvrij op 0299 - 452 888 of kom naar onze kantoorwoning in de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren. Gaat u aan de slag met de keuken in uw nieuwe woning dan is het slim om rekening te houden met een gasvrije toekomst en te kiezen voor koken op elektra.

Werkzaamheden buiten

Wat is de volgorde van de werkzaamheden?

De proeftuin is opgedeeld in een aantal deelgebieden. Binnenkort starten we met de uitvoering van de werkzaamheden in Blok-2. De warmtenetleidingen van SVP worden eerst in de straat aangelegd. Daarna kunnen de woningen worden aangesloten. Om al uw mogelijke vragen te beantwoorden wordt er voor het starten van de werkzaamheden een bewonersavond in de Taborkerk georganiseerd. 

Hoe wordt ik op de hoogte gehouden van de werkzaamheden in de straat in Blok-2?

SVP en de gemeente maken voor de start van Blok-2 afspraken met de aannemer over de uitvoering van het werk. Informatie over de werkzaamheden kunt u op deze site terugvinden of in de BouwApp. Alle werkzaamheden in de openbare ruimte worden wekelijks op de BouwApp gepubliceerd. Heeft u opmerkingen of vragen? Bel dan naar Team Gasvrij op 0299 - 452 888 of kom naar onze inloopwoning in de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren.

werkzaamheden achter de voordeur

U woont in Blok-2, in de proeftuin, dan raden wij u aan om een cv-ketel te huren. Er zijn installatiebedrijven die de mogelijkheid bieden om het huurcontract van de CV na een bepaalde periode kosteloos op te zeggen als u aangeeft dat u in een proeftuin van gasvrij woont. Als u informatie wilt over het vervangen van de CV, neem dan contact met ons op. Dat kan door langs te lopen in de inloopwoning aan de Gasinjetstraat 74 of door te bellen naar 0299 452 888 of te mailen naar: gasvrij@purmerend.nl

Elektrisch koken, hoe gaat dat? 

  1. Indien nodig verzorgt het team gasvrij de uitbreiding van de meterkast met een zg kookgroep en een kabel naar de keuken met een perilex stopcontact. Zie ook de 8 stappenkaart voor de aanleg van het warmtenet. Deze zit tevens in deze informatiemap.
  2. Vervolgens wordt op een later tijdstip de hoofdzekering verzwaard door Liander, ook dit regelt team Gasvrij voor u.
  3. De aanschaf en installatie van de elektrische kookplaat dient u zelf te verzorgen. Om de aanschaf te bekostigen heeft u recht op een subsidie van maximaal € 525,-.
  4. Wij adviseren u om een inductieplaat aan te schaffen. Het gebruik van inductieplaten lijkt veel op het gebruik van aardgas. Zo koelt de plaat snel af als u de plaat in een lagere stand zet. Bij het koken op inductie is sprake van grote controle over de bereiding van het eten. U kunt tot op de seconde afstellen hoe lang u het gerecht wilt verwarmen. Dit tot op de graad nauwkeurig.
  5. Keukenbedrijven bieden een grote keuze in elektrische kookplaten. Laat u goed adviseren bij de aanschaf. Het verwijderen van de gaskookplaat of fornuis en het installeren van de nieuwe kookplaat of fornuis dient u zelf te verzorgen! De meeste leveranciers hebben een installatieservice beschikbaar.

Mijn CV ketel is aan vervanging toe. Wat kan ik doen?

Woont u in de proeftuin dan raden wij u aan om een cv-ketel te huren. Er zijn installatiebedrijven die de mogelijkheid bieden om het huurcontract van de CV na een bepaalde periode kosteloos laten opzeggen. Wilt u meer informatie over het vervangen van de CV, neem dan contact met ons op. Dat kan door langs te lopen in de inloopwoning aan de Gasinjetstraat 74, door te bellen naar 0299 452 888 of door te mailen naar: gasvrij@purmerend.nl.