nu al 75%

Purmerend wordt volledig aardgasvrij. In onze gemeente zijn nog maar 25% van alle woningen niet aardgasvrij. Toch zijn dat meer dan 10.000 woningen. Dus we maken tempo, ook in Purmerend!

Tijdens de bewonersavonden verzamelen we de vragen die u heeft.

Deze vindt u – met de antwoorden – hieronder. Misschien staat uw eigen vraag er ook tussen. Is dat niet het geval, of mist u iets in het antwoord? Dan kunt u via het formulier onder aan de pagina uw eigen vraag naar ons mailen. U krijgt ons antwoord via de mail. Als uw vraag ook interessant is voor anderen, plaatsen we hem ook op deze pagina.

Woon ik in de proeftuin of pilot?

Gemeente Purmerend is momenteel op twee plekken bezig, de pilotwijk en de proeftuin, om deze gasvrij te maken.

Straten Pilot: Gasinjetstraat, Hooft Hasselaarstraat (oneven 1-19), Tutein Noltheniusplein (even 2-36), Van Goor Hinloopenstraat (oneven 39-73/even 50-60), Van IJsendijkstraat (61-91 oneven).

Straten Proeftuin: Amstellaan, Cavaljeplein, De Vriesplein, Eemstraat, Flevostraat (2 – 6 even), Hooft Hasselaarstraat (even 32-168), IJsselstraat, Jhr. Van Citerplein, Klaas Schoorlplein, Lekstraat, Maasstraat, Merwedestraat, Rijnstraat, Scheldestraat, Tutein Noltheniusplein (oneven 1-27), Van Balenstraat, Van Goor Hinloopenstraat (oneven 1-47/even 2-48), Van IJsendijkstraat (1-55 oneven), Vechtstraat, Waalstraat, Wormerplein.

Wanneer is mijn wijk aan de beurt voor gasvrij?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waar u woont, werkt of eigendom bezit.

Ik woon of heb een huis in de pilotwijk of beheer of gebruik daar een gebouw. Uw wijk is dit jaar, 2019, al aan de beurt. Bijna alle bewoners/eigenaars uit uw wijk hebben besloten om de gaskraan af te sluiten en hebben gekozen voor Stadsverwarming. Wilt u ook een woning die klaar is voor een gasvrije toekomst kom dan naar de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren of bel naar 0299 – 452 452 (vraag naar team Purmerend GasVrij)en laat u informeren.

Ik woon of heb een huis in de proeftuin of beheer of gebruik daar een gebouw. De proeftuin is opgedeeld in een aantal deelgebieden. In de periode 2020 tot en met 2022 gaan we aan de slag om, gelijktijdig met het vervangen van de riolering en de herinrichting van uw wijk, zo veel mogelijk woningen/gebouwen gasvrij te krijgen. Wilt u ook een woning die klaar is voor een gasvrije toekomst kom dan naar de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren of bel naar 0299 – 452 452 (vraag naar team Purmerend GasVrij) en laat u informeren.

Ik woon niet, bezit geen gebouw en maak geen gebruik van een gebouw in de pilotwijk of in de proeftuin. Op dit moment is er nog geen planning bekend voor het gasvrij maken van gebouwen die niet in de proeftuin of pilotwijk vallen. Gemeente Purmerend heeft van het Rijk geld gekregen om ruim 1200 gebouwen in de proeftuin aardgasvrij te krijgen. Hoe de financiering van de andere wijken in Purmerend gaat is nu nog niet bekend. Nieuwsgierig naar wat gasvrij betekent bel dan naar Team Gasvrij op 0299 - 452 452 of kom naar onze kantoorwoning in de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren.

Ik woon in de pilotwijk, waar kan ik de subsidie van de gemeente voor gebruiken?

De subsidie die de gemeente beschikbaar stelt voor de bewoners van de pilotwijk is bedoeld om de kosten te betalen die nodig zijn om van het gas te gaan. Denkt u aan de kosten van een inductieplaat, een pannenset geschikt voor elektrisch koken, een aanpassing van de meterkast om deze geschikt te maken voor het elektrisch koken, de kosten van het afsluiten van de gaskraan, installatiekosten van bijvoorbeeld een warmte-unit van de Stadsverwarming. De subsidie wordt uitbetaald op basis van de gemaakte noodzakelijk kosten.

Krijg ik de kosten van de energietransitie (het van het gas afgaan) vergoed?

Dit hangt af van uw situatie en waar u woont, een woning of gebouw in eigendom heeft.

Pilotwijk: U krijgt de kosten van de energietransitie geheel vergoed, als u kiest voor aansluiting op Stadsverwarming. Kiest u voor een andere optie om van het gas te gaan, denk aan all-electric, dan krijgt u, indien nodig, het maximale subsidiebedrag. Eventuele meerkosten moet u zelf voor rekening nemen.

Proeftuin: Op dit moment is nog niet bekend of u alle kosten vergoed krijgt. U krijgt hierover zo spoedig mogelijk duidelijkheid.

Ik wil lagere energiekosten en daarom wil ik mijn woning isoleren, wat moet ik dan doen?

Het is een verstandig besluit om zo laag mogelijk energiekosten te hebben. Vele andere mensen zijn daar ook mee bezig. De gemeente wil mensen daar graag mee helpen. De gemeente heeft een subsidieregelingvoor het verduurzamen van uw woning. U kunt gratis en onafhankelijk advies vragen bij het Duurzaambouwloket. U kunt verder meer doen dan de isolatie van uw woning om uw energiekosten te verlagen. Bij de aanschaf van elektrische apparatuur is het zeer de moeite waard om te kijken naar het energielabel van het apparaat. Apparaten met een goed label geven lagere energiekosten.

Elektrisch koken, hoe gaat dat?

Op een inductieplaat koken is een veilige manier om u eten voor te bereiden. De vlam kan niet meer in de pan slaan. Dit is één van de redenen waarom inductie platen vaak in seniorenwoningen worden aangebracht. Met een inductieplaat kan bijvoorbeeld vlees ook gesudderd worden. En het husselen, het optillen en neerzetten van de pan en het eten omroeren kan ook gewoon.

Bij het koken op inductie is sprake van een zeer grote mate van controle over de bereiding van je eten. Je kunt tot op de seconde afstellen hoe lang je iets wilt laten verwarmen, en tot op de graden nauwkeurig. Je kunt bijvoorbeeld een pannetje melk op de inductie kookplaat zetten en de kookzone waar de pan op staat aanzetten voor 3 minuten op 70 graden, en daarna een geluidssignaal laten afgaan. Gaat het signaal dan weet je dat je melk exact de juiste temperatuur heeft, precies zoals jij het wilt hebben voor je chocolademelk of om in een gerecht te doen.

Mijn CV ketel is aan vervanging toe, wat kan ik doen?

Woont u in de proeftuin of de pilot dan raden wij u aan om een cv-ketel te huren. Er zijn installatiebedrijven die de mogelijkheid bieden om het huurcontract van de CV na een bepaalde periode kosteloos laten opzeggen. Wilt u meer informatie over het vervangen van de CV, neem dan contact met ons op.

Is er subsidie als je van het gas af wilt of je woning wilt verduurzamen?

Mensen die niet in de pilot of proeftuin wonen en gasvrij willen wonen kunnen gebruik maken van een gemeentelijk subsidieregeling of van een duurzaamheidslening van de gemeente om de kosten van het verwijderen van de gasmeter te voldoen.

Het kan zijn dat het subsidieplafond van de gemeentelijke regelingen is bereikt, dan kunt u ook gebruik maken van regelingen van de Rijksoverheid. De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is momenteel beschikbaar.

De verschillende regelingen van de gemeente en Rijksoverheid mogen ook gestapeld worden. Het Duurzaam Bouwloket kan u nog verder helpen met het vinden van beschikbare subsidieregelingen en wat de voorwaarden zijn.

Het spreekt voor zich dat bewoners uit de pilot of de proeftuin, die bijvoorbeeld hun woning willen isoleren of zonnepanelen aanschaffen of anderzins willen verduurzamen, ook gebruik kunnen maken van de bovenstaande regelingen.

Ik wil gaan verbouwen of isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren en woon in de pilotwijk of de  proeftuin.

Bij verbouwingen of isolatiewerkzaamheden raden wij u aan om contact met team Purmerend GasVrij te zoeken. Het kan namelijk zijn dat uw verbouwing gevolgen kan hebben voor het eventuele gasvrij maken van uw woning/gebouw. Een installateur en een bouwkundige kunnen u dan vrijblijvend adviseren over hoe u het beste de werkzaamheden kan (laten) uitvoeren. Gaat u aan de slag met de keuken dan is het slim om rekening te houden met een gasvrije toekomst en te kiezen voor koken op elektra.

Ik wil verhuizen naar de proeftuin of pilot

Laat u informeren door Team Gasvrij op 0299 - 452 888 of kom naar onze kantoorwoning in de Gasinjetstraat 74 tijdens kantooruren. Gaat u aan de slag met de keuken in uw nieuwe woning dan is het slim om rekening te houden met een gasvrije toekomst en te kiezen voor koken op elektra.